Lekcja w wersji wideo

Przywracanie zmodyfikowanych bloków

Na koniec zasymulujemy bardzo prostą sytuację:

Dostajemy informację, że w naszej dokumentacji nie powinno być informacji o systemie czyli linii z Windows 10. Usuńmy więc tę linię, ale tak aby zostało nam tylko 10 wierszy w kodzie (czyli nie tylko usuwamy tekst ale i samą linię).

Zobaczmy jak wygląda blok zmiany w lewym pasku. Przybrał teraz formę strzałki skierowanej w prawo. Tak właśnie są oznaczane usunięte linie. Czyli jak wytniemy pół strony, to właśnie będzie jedyny znak w samym edytorze, że coś zniknęło. Dlatego tak ważne jest sprawdzenie finalnego diffa przed commitem. Klikamy w strzałkę i uruchomimy podgląd, widzimy od razu usuniętą zawartość. Zobaczmy jeszcze diffa. W tym podglądzie zdecydowanie lepiej widać co się zmieniło. Na szaro mamy oznaczone usunięte treści.

Zamykamy diffa i… Dalej będąc w naszym hipotetycznym projekcie, ktoś szybko nas informuje, aby nie commitować tych zmian, bo jednak linia z wpisem o systemie ma pozostać w dokumentacji. Wracamy więc do podglądu pojedynczej zmiany (kliknięciem w czarną strzałkę przy numerach linii). Użyjemy bardzo przydatnej opcji powrotu do poprzedniej wersji pojedynczej zmiany o nazwie Rollback Lines. Zobacz zaznaczoną tę opcję poniżej:

Po kliknięciu w ikonę skręcającej w lewo strzałki wracamy do bazowej (czyli zgodnej z ostatnim commitem) wersji naszej dokumentacji. Skoro to była jedyna zmiana w tym pliku, to jej usunięcie jest sygnalizowane powrotem koloru nazwy naszego pliku do standardowej czarnej czcionki oraz usunięciem go z Default Changelist.

To była kolejna pouczająca lekcja 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *